{ "title": "Adana Usulü Lahmacun", "image": "https://www.lahmacun.gen.tr/images/Adana-Usulu-Lahmacun-92.jpg", "date": "20.01.2024 13:14:49", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Adana Fındık Lahmacun, Lahmacun; Kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, kara ve kırmızı pul biber gibi baharatlarla hazırlanan karışımı, açılmış hamurun üzerine sürerek taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir yiyecektir. İsmi, Arapça etli hamur anlamına gelen lahm bi ajin-den türetilmiştir. İç malzemesi ağırlıklı olarak tercihen zırhta çekilmiş et, domates, taze biber, maydanoz, salça, sarımsak, soğan, pul biber, karabiber ve tuz katılarak yapılır. Malzemeler yöreye göre ya da mevsime göre değişiklikler gösterebilmektedir. Örnek, biber salçası, fıstık, yeşilbiber gibi malzemeler eklenebilir. Lahmacun Mardin ve Şanlıurfa'da soğanlı, Gaziantep`te sarımsaklı, Kahramanmaraş`ta ise hem sarımsak hem de soğanlı olarak yapılmaktadır. Bu karışım yaklaşık 2-3 milimetre kalınlığında ve yaklaşık 20-25 santimetre çapında açılmış olan hamurun üzerine serilerek, taş fırında pişirilir. Hemen hemen tüm Anadolu'da yapılagelen lahmacunlar içerisinde en meşhurları Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa`da yapılan lahmacunlardır.

Adana Fındık Lahmacun İçin Malzemeleri

Hamuru için
İç Malzemesi için
Adana Fındık Lahmacun (Ev Yapımı) Nasıl Yapılır?

Hamur; Derince bir Kaba su, süt, şeker, tuz ve mayayı ekleyin ve karıştırın. Yavaş yavaş unu ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın. Kabı üzerin kapatıp, üstünü bezle sarıp bir köşede 1-1,5 saat dinlendirin.

Harç; İç harcımız için soğan, domates, sarımsak, biber ve maydanozu Küçük küçük doğrayın. Devamında hepsini karıştırıp kıyma, biber salçası, pul biber, karabiber, tuzu ilave edip yoğurun. 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Mayalanan hamuru tezgâha alın tezgâhı unlayarak bir kez daha yoğurun. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın. Bezeyi tezgâha un serpip merdane yardımıyla (Ne çok ince ne çok kalın olacak) açın. Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Her bezeyi böyle yapıyoruz. Ardından bir yemek kaşığı yardımıyla yeteri miktarda iç malzeme alıp hamurların üzerine serin. Önceden 200 derece ısıtılan fırına atarak pişirin. Kontrol edin iç malzemesi pişmişse fırından alarak Adana fındık lahmacunu servis edin.

Öneri; Taş fırında yapılması tavsiyedir.

Afiyet Olsun.
" } ] }