{ "title": "Fındık Lahmacun", "image": "https://www.lahmacun.gen.tr/images/findik-lahmacun.jpg", "date": "20.01.2024 15:27:14", "author": "nagihan", "article": [ { "article": "Fındık Lahmacun, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan ve Urfa, Antep illeri ile anılan lahmacun her yaş grubu tarafından tercih edilmektedir. Lahmacun dışarıda yapıldığı gibi evde de yapılmaktadır. Kişilerin damak tadına göre çıtır çıtır olduğu gibi yumuşacık lahmacun çeşitleri de vardır. Ayran ve salata ile eşsiz bir yemek olan lahmacun pratik oluşuyla ev hanımları tarafından da çok sık tercih edilmektedir. Fındık lahmacun tarifi şu şekildedir;

İç Malzemesi
Hamur Malzemesi için
Fındık Lahmacun Nasıl Yapılır?

Fındık lahmacun yapımına ilk olarak hamurunu hazırlayarak başlayın. Hamuru için derin bir kabın içine ılık suyu, şekeri ve mayayı ekleyerek karıştırın. Mayanın erimesi için biraz karıştırın. Daha sonra azar azar un ekleyerek yoğurmaya başlayın. Son olarak tuzunu da ekleyerek iyice yoğurun. Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Hamuru hazırladıktan sonra hamuru dinlenmeye bırakın. Yaklaşık 15 dakika hamuru üstü bir örtük şekilde dinlendirin. Hamuru hazırladıktan sonra iç harcını hazırlamaya başlayın. İç harç öncelikle soğanları temizleyin ve küçük küçük doğrayın. Daha sonra patatesleri soyun ve yıkadıktan sonra rendeleyin. Rendeledikten sonra patateslerin suyunu sıkın. Daha sonra maydanozları, yeşil soğanı ve domatesi de küçük küçük doğrayarak hazırlayın. Doğrama işlemin bitirdikten sonra hazırladığınız malzemelerin hepsini bir kabın içine koyun ve karıştırın. Üzerine tuzunu, pul biberini, kimyonu salçasını ve kıymasını ilave ederek iyice karıştırın. Eğer evinizde zırh varsa iç harcı zırh ile kıyın o zaman daha iyi olacaktır. İç harcı hazırladıktan sonra dinlenmeye bıraktığınız hamuru tezgâhın üzerine alın. Tezgâhın üzerine almadan önce tezgâhı unlayın. Hamuru tezgâhın üzerinde bir iki dakika yoğurun. Yoğurduktan sonra hamurdan açabileceğiniz büyüklükte bezeler alın. Aldığınız bezelerden biri tezgâhın üzerini unlayarak 3-4 kalınlığında açın. Açtıktan sonra ağzı geniş su bardağı ile küçük küçük yuvarlaklar çıkarın. Yuvarlakları çıkardıktan sonra artan hamurları da tekrar beze haline getirerek açın ve aynı işlemi uygulayın. Daha sonra fırın tepsisine yağlı kâğıt serin ve üzerine unlayıp bardak ile çıkardığınız yuvarlakları tepsiye aralıklı bir şekilde dizin. Dizme işlemi bittikten sonra yuvarlakların zerine hazırladığınız harçtan 1 tatlı kaşığı koyun ve kaşığı tersi ile harcı hamurun her tarafına eşit gelecek şekilde yayın. Diğer bezelere de aynı işlemi uyguladıktan sonra önceden ısıtılmış 250 derecelik fırında pişirin. Üzerindeki harç pişmişse fırında çıkararak ayran ive salata ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }