{ "title": "Fırında Lahmacun", "image": "https://www.lahmacun.gen.tr/images/Firinda-Lahmacun-84.jpg", "date": "18.01.2024 23:31:18", "author": "arzu çobanoğlu", "article": [ { "article": "Fırında Lahmacun; lahmacun belirli bir büyüklükte 20-25 cm açılan hamurun üzerine malzemeleri koyulduktan sonra özellikle taş fırınlarda pişirilen, pişerken mis gibi koku saçan, harika bir sunum ile vazgeçemeyeceğiniz ister acılı ister acısız bir yemek türüdür denebilir. Maraş, Antep yörelerinde özellikle çok ünlü olan lahmacun salonları ile de meşhurdur. Akdeniz'de özellikle sahil kesimlerde fındık lahmacun yani boyut olarak daha küçük ebatlarda yapılan minik lahmacunları limon ve maydanoz eşliğinde sunuluyor hepimiz mutlaka o leziz lahmacunlardan yemişsinizdir.

Lahmacun kendi evimizin fırınında da konuklara sunulabilir. Fakat ev fırınında o kadar yumuşak olmasını beklememek gerekmektedir. İçini kendiniz hazırlayabilir ve mahalle fırınlarında özellikle taş fırında pişirmeye yollayabilirsiniz. Aynı zamanda fırınlarda hazır lahmacun olarak da temin edip afiyetle yiyebilirsiniz.

Fırında Lahmacun nasıl yapılır?
Üst harcı için
Hamurunu: Bir leğende süt, su ve sıvı yağı, yumurtayı ekleyin. Üzerine mayayı biraz eritip üzerine eklenir. Daha sonra şekeri, tuzu eklemeniz gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken mayanın üzerine tuz gelmesin aksi takdirde hamur istediğiniz gibi kabarmaz. Azar azar un ilave edilerek yoğurun. Mayalanması için üzerini bir örtü ile kapatın.

İç harcını: bir tencereye soğanları rendelenir. Domates, ince kıyılmış maydanoz eklenir baharatlar eklenir. Kabaran hamur ceviz büyüklüğünde açılır ve harç üzerine yayılır. Önceden ısıtılmış fırında 170-180 derecede pişirilir. İsterseniz iç harcını hazırlayıp mahalle taş fırınına yollayabilirsiniz. Fırında lahmacun sıcak olarak tüketilmelidir.
" } ] }