Cevizli Lahmacun
Cevizli lahmacun; çok sağlıklı bir hamur işidir. Cevizli lahmacun, lahmacun çeşitlerinden biridir. Bu cevizli lahmacuna kış lahmacunu da deniyor. Gaziantep yöresine aittir. Ama her yörede yapılıyor. Antep lahmacunu Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biridir. Antep'te özellikle kış mevsiminde yapılır ve cevizde bu lahmacuna ayrı bir lezzet katar.
Tüm lahmacun malzemelerin cevizle birleşmesi, incecik hamuru ile birleşip piştikten sonra nefis bir lezzet oluyor. İçine koyulan ceviz sayesinde oldukça faydalıdır ve protein, vitamin, mineral ve lifler kaynaklı oluyor. Cevizli lahmacun yediğimizde, cevizde bulunan E vitamini ve antioksidan bakımından da faydalanıyoruz. Soğuk da içinizi ısıtır ve vücut direncini artırıyor. Bu cevizli lahmacun tarifini evinizde fırında rahatlıkla yapabilirsiniz. Özellikle çocuklar çok seviyor. Görünümü ile iştahları kabartıyor. Yanında ayran çok güzel gidiyor.
Cevizli lahmacunun malzemeleri- 1 Kilo orta yağlı kıyma,
- 6-7 Adet kırmızı kuru soğan,
- 1 Bardak kıyılmış ceviz,
- 1 Yemek kaşığı domates salçası,
- 1 Yemek kaşığı biber salçası,
- 1 Kahve fincanı nar pekmezi (Nar ekşisi),
- 1,5 Tatlı kaşığı tuz,
- 1 Yemek kaşığı toz kırmızı pul biber,
- 1 Çay kaşığı karabiber.
Cevizli lahmacunun içi nasıl yapılır?
Lahmacunun içini hazırlamak için soğanları ufak ufak doğrayalım. Cevizleri oldukça küçük ezelim. Kıyma zırh denilen bıçakla kıyılırsa daha iyi oluyor.
Sonra kıymayı, cevizi, nar pekmezini (Nar ekşisi), domates salçasını ve biber salçasını, tuzu koyalım. Bunların üzerine karabiber, kırmızı pul biber ilave ederek hepsini karıştıralım ve lahmacun içimiz hazırdır.
Cevizli lahmacu nasıl yapılır?
Önce bir kabın içine unu koyalım ve unun ortasını açalım. Sonra unun ortasına yaş mayayı koyalım ve biraz su ekleyelim. Sonra yaş mayayı elimizle çözelim. Unun üzerine tuz serpelim ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Sonra yoğurduğumuz hamuru mayalanması için dinlendirelim. Soğanı ince ince doğrayalım. Bir kabın içine kıymayı, soğanı, domates salçasını, biber salçasını, suyu, sıvı yağı ve cevizi ilave edip iyice karıştıralım. Sonra hazırladığımız hamuru 6 parçaya ayıralım. Sonra bir merdane yardımı ile hamurları açalım. Açtığımız hamurun üzerine, hazırladığımız karışımdan koyalım ve hamurun üzerine yayalım. Önceden ısıtılmış 240 dereceli fırında pişirelim. Pembeleştikten sonra fırından alalım ve sıcak sıcak servis yapalım. İçine istediğiniz yeşillikleri koyabilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 13:00:53
Cevizli Lahmacun ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|