Lahmacun
Lahmacun, Et ve yoğurulmuş hamur anlamına gelmektedir. Mayasız hamurdan yapılır. Üzerine kıymayla beraber çeşitli baharatlar koyulduğu için pideyi andırır. Mayalı hamurdan yapılmamasının sebebi hamurun kalın olmaması içindir. Lahmacuna bazı yerlerde Türk Pizzası adı verilir. Lahmacunun en lezzetli şekli taş fırınlarda pişirilmesidir. Taş fırınında pişirilen lahmacunlar 2 gün dayanırlar ve o süreç de kesinlikle kurumaz.
Doğuya özgü bir yemek olmakta ve yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir.
Lahmacun İçi İçin Gerekli Malzemeleri- 1 Adet rendelenmiş soğan
- 300 gram köftelik az yağlı kıyma
- 2 Adet rendelenmiş domates
- 1 Yemek kaşığı dolu biber salçası
- 1 Avuç veya biraz fazla doğranmış maydanoz
- 1 Dolu çay kaşığı tuz
- 1 Tutam pul biber
- 1 Tatlı kaşığı dolu tatlı toz kırmızı biber
- 2 Yemek kaşığı su
Lahmacun Hamurunun Malzemeleri- 300 gram un (13 kaşık dolusu)
- 1 Su bardağından az su (Hemen hemen 200 milim)
- 1 tutam şeker
- 2-3 gram yaş maya
- 1 çay kaşığı tuz
Lahmacun Hamuru Nasıl Yapılır?
Hamuru için bir kaba unu ve tuzumuzu koyup havuz şeklinde ortasını açın daha sonra hamuru için ayrı bir kap da suyumuzun içine şeker ve mayamızı karıştıralım. Havuz şekline getirdiğimiz un ve tuz bulunan kabımıza mayalı suyumuzu dökelim. Kaşık yardımıyla una banıp banıp karıştıralım. Kaşık yardımıyla karıştırdığımız hamurumuzu elimizle yoğurmaya devam ederek hamur haline getirelim.
(En az 1, 2 saat hamurumuzun mayalanmasını bekleyelim.) Hamurumuz mayalanırken iç harcımızı yapalım. - 300 gram köftelik az yağlı kıyma
- Rendelenmiş soğan
- Doğranmış maydanoz
- Biber salçası
- Pul biber (Toz kırmızı biber de olabilir)
- Tuz
Lahmacun Nasıl Yapılır?
Mayalanmış olan hamuru istediğiniz boyutlarda koparabilirsiniz. Kopardığınız hamurlarınızı bir merdane veya bir oklava yardımıyla ince oval bir şekilde açınız. Açılan hamurların iç harcını kaşığın oval olan tarafıyla harcı hamura yedirelim. Fırınımızı açıp 220 derece ye ayarlayıp fırın tepsisiyle beraber ısıtıyoruz.220 dereceye ulaşan fırınımızın içindeki tepsiyi alıp lahmacunları tepsiye yerleştirip güzel bir şekilde 220 derecelik fırına tepsiyi yollayıp 7-8 dakika pişiriyoruz. Pişen lahmacunların yanında yeşillik, domates ve limon ile servisini yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun.
22.01.2024 01:02:43
Lahmacun ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|