Adana Usulü Lahmacun

Adana Fındık Lahmacun, Lahmacun; Kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, kara ve kırmızı pul biber gibi baharatlarla hazırlanan karışımı, açılmış hamurun üzerine sürerek taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir yiyecektir. İsmi, Arapça etli hamur anlamına gelen lahm bi ajin-den türetilmiştir. İç malzemesi ağırlıklı olarak tercihen zırhta çekilmiş et, domates, taze biber, maydanoz, salça, sarımsak, soğan, pul biber, karabiber ve tuz katılarak yapılır.
Malzemeler yöreye göre ya da mevsime göre değişiklikler gösterebilmektedir. Örnek, biber salçası, fıstık, yeşilbiber gibi malzemeler eklenebilir. Lahmacun Mardin ve Şanlıurfa'da soğanlı, Gaziantep`te sarımsaklı, Kahramanmaraş`ta ise hem sarımsak hem de soğanlı olarak yapılmaktadır. Bu karışım yaklaşık 2-3 milimetre kalınlığında ve yaklaşık 20-25 santimetre çapında açılmış olan hamurun üzerine serilerek, taş fırında pişirilir. Hemen hemen tüm Anadolu'da yapılagelen lahmacunlar içerisinde en meşhurları Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa`da yapılan lahmacunlardır.

Adana Fındık Lahmacun İçin Malzemeleri


Hamuru için

  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 paket maya
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un

İç Malzemesi için

  • 500 gr kıyma (Kaburga kısmı)
  • 2 adet domates
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 3-4 Diş sarımsak
  • 2 adet yeşilbiber
  • 1 demet maydanoz
  • 1 Yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Adana Fındık Lahmacun (Ev Yapımı) Nasıl Yapılır?

Hamur; Derince bir Kaba su, süt, şeker, tuz ve mayayı ekleyin ve karıştırın.
Yavaş yavaş unu ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın. Kabı üzerin kapatıp, üstünü bezle sarıp bir köşede 1-1,5 saat dinlendirin.

Harç; İç harcımız için soğan, domates, sarımsak, biber ve maydanozu Küçük küçük doğrayın. Devamında hepsini karıştırıp kıyma, biber salçası, pul biber, karabiber, tuzu ilave edip yoğurun. 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Mayalanan hamuru tezgâha alın tezgâhı unlayarak bir kez daha yoğurun. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın. Bezeyi tezgâha un serpip merdane yardımıyla (Ne çok ince ne çok kalın olacak) açın. Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Her bezeyi böyle yapıyoruz. Ardından bir yemek kaşığı yardımıyla yeteri miktarda iç malzeme alıp hamurların üzerine serin. Önceden 200 derece ısıtılan fırına atarak pişirin. Kontrol edin iç malzemesi pişmişse fırından alarak Adana fındık lahmacunu servis edin.

Öneri; Taş fırında yapılması tavsiyedir.

Afiyet Olsun.
20.01.2024 13:14:49
Adana Usulü Lahmacun ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Adana Usulü Lahmacun Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Adana Usulü Lahmacun"
Merhaba, fındık lahmacun diyorlar adana da çok farklı bir lezzet baharatlarından mıdır, pişirme tarzından mıdır bilinmez ama normal lahmacundan çok farklı bir lezzeti var.
Vassaf . 30.08.2018

Ev Usulü Lahmacun

Ev Usulü Lahmacun, Bazı anılar vardır ki derin sohbetler ve unutulmaz tatlar olsun diye sizler için ev usulü lahmacun tarifini sofralarınıza hazırlamak için ...
Devamını Oku

Lahmacun Eti

Lahmacun eti; Lahmacunu kim sevmezki. Lahmacun ülkemizde en çok sevilen yiyeceklerin arasında gelmektedir. Restoranların arasından geçerken burnumuza ko...
Devamını Oku

Etsiz Lahmacun

Etsiz lahmacun; olur mu hiç dediğinizi duyar gibi oluyorum. Lahmacun özellikle Güneydoğu Anadolu yöresinin en sevilen lezzetlerinden bir tanesidir ve oralard...
Devamını Oku

Lahmacun Nasıl Yapılır

Lahmacun herkes tarafından çok seviliyor. Türk mutfağının vazgeçilmez eşsiz lezzetlerinden biridir. Lahmacunu nasıl yaparım diye düşünenler bu tarifi yapabil...
Devamını Oku

Lahmacun

Lahmacun, Et ve yoğurulmuş hamur anlamına gelmektedir. Mayasız hamurdan yapılır. Üzerine kıymayla beraber çeşitli baharatlar koyulduğu için pideyi andırır. M...
Devamını Oku

Lahmacun Harcı

Lahmacun hamurun üzerine çeşitli baharatlar ve çeşitli sebzeler eklenerek fırında pişirilen bir hamur çeşidi türüdür. Lahmacunun iç harcı damak tadına, ...
Devamını Oku

Sarımsaklı Lahmacun

Sarımsaklı lahmacunun ana vatanı Kahramanmaraş olmaktadır. Lahmacun Arapça etli hamur anlamına da gelmektedir. Yapılışı gayet kolay bir pide türü olmaktadır....
Devamını Oku

1 Lahmacun Kaç Kalori?

1 lahmacun kaç kalori, lahmacunun hamuru ve içinde kullanılan malzemeler göz önünde tutulunca oldukça kalorili bir yiyecektir. Mesela lahmacun hamurunun maya...
Devamını Oku

Evde Lahmacun

Evde lahmacun, çoğunlukla dışarı da tüketilen lahmacun evde de yapılabilir. Böylelikle canınız sıcak ve güzel bir lahmacun istediğinde kolay bir şekilde...
Devamını Oku

Lahmacun İçi

Lahmacun İçiLahmacun, ülkemize ait olan ünlü bir yemek çeşididir. Ülkemizin her bölgesinde severek yenilmektedir. Daha çok Ç...
Devamını Oku

Lahmacun Böreği

Lahmacun böreği, her şeyi çiğ olan, lahmacun harcıyla yapılan lezzetli bir börek çeşididir. Hazır yufka ile yapılan tariflerin yanı sıra elde yoğrulan h...
Devamını Oku

Cevizli Lahmacun

Cevizli lahmacun; çok sağlıklı bir hamur işidir. Cevizli lahmacun, lahmacun çeşitlerinden biridir. Bu cevizli lahmacuna kış lahmacunu da deniyor. Gazian...
Devamını Oku

Kolay Lahmacun Tarifi

Kolay Lahmacun Tarifi, diğer lahmacunlara göre çok daha kolay hazırlanabilen kolay lahmacun tarifini sizlerde kolaylıkla ve zahmetsizce hazırlayabilirsiniz. ...
Devamını Oku

Lahmacun Döner

Lahmacun döner Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biridir. Lahmacun döner, lahmacun çeşitlerinden biridir. Et bu lahmacuna ayrı bir lezzet veriyor v...
Devamını Oku

Fındık Lahmacun

Fındık Lahmacun, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan ve Urfa, Antep illeri ile anılan lahmacun her yaş grubu tarafından tercih edilmektedir. Lahmac...
Devamını Oku

Lahmacun Kaç Kalori?

Lahmacun Kaç Kalori, kıymalı harç ve mayalı hamurla hazırlanan lahmacun genellikle dışarıdan hazır yemek şeklinde tüketilir ve hazır besinler grubuna gi...
Devamını Oku

Tavada Lahmacun

Tavada lahmacun, yapımı pratik bir tarife sahip. Evde kendi lahmacununu kendi hazırlamak isteyenler için teflon tavalar kolay bir çözüm oluyor. Ocakta k...
Devamını Oku

Lahmacun Hamuru

Lahmacun hamuru: lahmacunu evde denemediyseniz şimdi vereceğim tarifle kaçırmadan deneyin mutlaka. Meşhur olarak bilinen Gaziantep lahmacun, Şanlıurfa lahma...
Devamını Oku

Antep Lahmacun Tarifi

Antep lahmacun tarifi, Antep'e özgü yemeklerden biridir lahmacun. Hemen her şehirde yapılır. Fakat Antep de yemek daha bir başkadır. Çok lezzetli ve ekmek f...
Devamını Oku

Çıtır Lahmacun

Çıtır Lahmacun, Güneydoğu ve Akdeniz'in doğusunda yapılan ve çok sevilen bir yemek çeşididir. Yapılışı oldukça kolay olup, evlerimizde de rahatlıkla yapılabi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Lahmacun Kaç Kalori?
Tavada Lahmacun
Lahmacun Hamuru
Antep Lahmacun Tarifi
Çıtır Lahmacun
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024